top of page

Ženský cyklus


Jóga nas učí být v souladu s přírodou a v rovnováze se svým tělem. Tak jako při denní praxi ashtangy dodržujeme den volna za úplňku a novoluní, protože energie přírody je v tu dobu příliš silná pro naše tělo, stejně tak je dobré respektovat náš vnitřní ženský cyklus. Guruji nazýval období menstruace Ladies Holidays (LH), což se ujalo a používá se jako ashtangový termín :-) Jak Guruji tak Sharath doporučují vynechat ásanovou praxi po 3 dny během menstruace (většinou 3 nejsilnější dny na začátku). Co oni můžou vědět? Jsou to muži.. Oni z vlastní zkušenosti vědí asi těžko, ale vycházejí z indické tradice. Já však z vlastní zkušenosti vím, a proto na své studenty apeluji.

To samé platí pro pranayamu s kumbhakou (zadržení dechu), kterou je rozumné po tuto dobu také na 3 dny vynechat. Pranayama bez zadržení, kdy jde pouze o alternativní dýchání (pravá/levá strana) nijak nevadí a je bezpečná praktikovat i v době LH.

Tři dny volna vycházejí ze zažitých Indických společenských zvyků, kdy se ženy v době menstruace odebírají na tři dny do ústranní a jsou oproštěny od všech domácích povinností. Tento zvyk se stále dodržuje v některých částech Indie. Vzhledem k tomu, že zde žijí velké rodiny pohromadě pod jednou střechou, je tento model funkční, neboť jsou v domě vždy další ženy, které v tu dobu zastanou ženské povinnosti jako vaření, úklid a péči o děti.

Ráda bych doporučila všem praktikantkám ashtangy, které praktikují denně, vynechávat ásanovou praxi během prvních několika dní LH. Je na osobním zvážení každého kolik dní potřebuje. Já sama vynechávám 2-3 dny, podle toho jak se který měsíc cítím. Některé ženy vynechávají i více jak 3 dny, protože je to v jejich případě potřeba a některým stačí jeden den. Tímto způsobem respektujeme náš ženský cyklus, tělo dostane zasloužilý odpočinek a při následné praxi máme více energie. Menstruace je pak kratší, více čistící a méně bolestná (pokud máte bolesti).

Ženský cyklus bývá často sladěný s Moon Days - měsíčním cyklem. Přírodou dáno, naše tělo má potřebu ovulovat v době kdy je na noční obloze nejvíce světla, tedy za úplňku. Menstruace potom, pokud je žena sladěná, přichází za novoluní. Tak jako měsíc způsobuje příliv a odliv na mořské hladině, stejně tak je měsícem ovlivňováno naše tělo, které je z větší části tvořeno z vody.

Není však proti přírodě pokud menstruace takto neprobíhá. Vzhledem k tomu, že žijeme ve městech, v moderní době, obklopení toxiny, které ovlivňují hladinu našich hormonů, v době umělého světla a elektřiny, života plného stresu, ne každá žena má cyklus takto sladěný.

Ayurveda používá bylinu Shatavari (Asparagus Racemosus), pro sladění hormonální hladiny, která pomáhá jak s menstruačními bolestmi, tak s příznaky menopauzy. Zároveň podporuje vývoj plodu v prvních týdnech početí a tvorbu mléka u kojících matek.

Článek byl poprvé publikován na FB v březnu 2016.

Populární
Klíčová slova
No tags yet.
Následovat
  • Facebook Basic Square
bottom of page